» » » » “Yaşayan ana Tanrıçalar” sanatseverlerle buluşuyor

“Yaşayan ana Tanrıçalar” sanatseverlerle buluşuyor

Akademisyen Yüksel Dede’nin “Yaşayan ana Tanrıçalar” heykel sergisi, 17-31 Mart tarihleri arasında arkeopera sanat galerisi’nde.

İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi, Taşınabilir Kültür Varlıklarını Koruma ve Onarım Bölümü’nde akademisyen olan Yüksel Dede’nin “Yaşayan ana Tanrıçalar” heykel sergisi, on binlerce yıldır Ana Tanrıça rolünü üstlenen kadın figürünün gündelik yaşamından kısa bir kesit sunuyor.
Yüksel Dede, eserlerinin çıkış noktasını “İnsanlık tarihinin uzun bir dilimi boyunca kadının toplum içerisindeki konumunun öne çıkarıldığını ve olasılıkla da ayrıcalıklı bir yere sahip olduğunu gösteren örneklerle karşılaşırız. Son Buzul Çağı’nda, günümüzden 30 binyıl kadar önce ilk örneklerini gördüğümüz kadın heykelciklerine, Avrasya’dan Akdeniz’e kadar eski dünyanın çok büyük bir bölümünde rastlanır.
Anadolu’da yerleşik yaşamın ilk aşamalarından itibaren, Ana Tanrıça heykelcikleri hemen hemen tüm arkeolojik merkezlerde karşımıza çıkar. Çatalhöyük, Hacılar gibi yerleşmelerde en iyi örneklerini gördüğümüz Ana Tanrıca heykelcikleri, tarihöncesinin sembolik dünyasını en iyi yansıtan buluntular arasındadır ve kadının güç, tapınma, doğurganlık gibi yaşamın merkezine oturtulduğunu gösteren bir dünyayı yansıtır. Ben de heykellerimi bu ana fikirden yola çıkarak şekillendirdim” diye ifade ediyor.
Sanatseverler Arkeopera Sanat Galerisi’ndeki “Yaşayan ana Tanrıçalar” heykel sergisini 17-31 Mart tarihleri arasında pazar hariç 10.30-19.00 saatleri arasında gezebilirler.

 

About Unknown

Hi there! I am Hung Duy and I am a true enthusiast in the areas of SEO and web design. In my personal life I spend time on photography, mountain climbing, snorkeling and dirt bike riding.
«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt

Hiç yorum yok:

Leave a Reply