» » » » » » » » HDR ile Fotoğraf Çekimi, Kaliteyi Nasıl Arttırıyor?


Akıllı telefon kameralarının son birkaç yılda ne kadar çok geliştiğini rahatlıkla görebiliyoruz ama fark etmediğimiz asıl nokta ise bu telefonlardaki kamera yazılımları. Küçük kameralarla ve lenslerle çekim yaparken, ( android telefonlarda olduğu gibi ) fotoğraftan iyi bir sonuç almak için çok ince işlemler yapılıyor. Bu olay sıradan çekimlerde ( otomatik mod’da ) doğru olmasına rağmen, HDR fotoğralarda aynı şeyi söyleyemiyoruz.

Android telefonuzda HDR çekim yaparken tüm sorunları çözdüğünüzü söyleyemeyiz ama güzel sonuç almak için size yardımcı olduğu kesin. Şimdi size HDR fotoğraflarla normal fotoğraflar arasındaki farkları göstereceğiz.

HDR çekimler genelde 3-4 fotoğraf çeker. Bu çektiği fotoğrafları bir yazılım sayesinde birleştirerek bize en iyi sonucu vermeye çalışır. Art arda çekilen bu fotoğrafların özelliği ise farklı parlaklıklarda çekilmiş olmaları. Yazılım, doğru parlaklık ayarında olduğu düşündüğü fotoğrafı alıp bize sunar.

Daha öncede dediğimiz gibi HDR her zaman mükemmel sonuç vermeyebilir. Bunun nedenlerinden biri, her telefon üreticisin farklı HDR yazılımı ve farklı kamera lensleri kullanıyor olması. Haliyle her telefon kamerası farklı ortamlarda HDR için uygun hale geliyor. Aşağıdaki örneklere bakarsanız demek istediğimi çok daha iyi anlayacaksınız.HDR kapalı iken çekilmiş bir fotoğraf:
Aynı fotoğrafın HDR açıkken çekilen versiyonu:

Bu örneklerde rahatlıkla görebildiğimiz üzere HDR gayet başarılı. 

HDR'ın her zaman en iyi çözüm olmadığından bahsetmiştik. Bir de şu örnekleri inceleyelim.
HDR ile gece çekilen bir fotoğraf:
Fotoğrafın HDR kapalıyken çekilmiş versiyonu:
ördüğünüz üzere HDR, gece çekiminden sınıfta kaldı. Bunun en büyük nedeni HDR karanlık ortamda her zaman parlaklığı arttırmak istiyor.

Sonuç olarak, eğer sizde elinizde ki telefonla iyi fotoğraflar çekmek istiyorsanız ilk yapacağınız iş kameranın sistemini iyice tanımak. Bunu nasıl yapacağız derseniz de sık sık pratik yapmanız gerekiyor. Zamanla nasıl ortamda HDR kullanacağınızı anlayacaksınız ve elinizdeki imkanlarla çok iyi fotoğraflar çekebileceksiniz.


About Unknown

Hi there! I am Hung Duy and I am a true enthusiast in the areas of SEO and web design. In my personal life I spend time on photography, mountain climbing, snorkeling and dirt bike riding.
«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt

Hiç yorum yok:

Leave a Reply